Otonom sistemlere TULGA katkısı

Otonom teknolojiler hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor. Kendi kendine karar verip uygulama yeteneğine sahip olan otonom araçların giderek yaygınlaşması sayesinde özellikle otomotivde kendine daha fazla yer bulan bu teknolojilerin çeşitliliği de artıyor.

Araçlar ne kadar farklılaşırsa farklılaşsın hepsinin ortak noktası var, ortam (konum) bilgisi. Otonom cihazların neredeyse tamamı hareket halinde olduklarından gerçek zamanlı yol ve konum bilgisine ihtiyaç duymaktalar. Haritalama (mapping) dediğimiz yöntem ile oluşturulan 3D nokta bulutu, taranan alandaki tüm nesne ve sınırları barındırıyor. Otonom robotlar bu haritaları yorumlayarak bir sonraki hareketlerinin ne olacağına karar veriyorlar. Otonom cihazların karar yeteneği kadar kullanılacak olan haritaların gerçekliği ve hassaslığı da o kadar önemli.

 

Mobil haritalama teknolojisi

Otonom sistemlere yönelik çözümler sağlayan LEO Mühendislik, TORCH projesi ile gerçek zamanlı haritalama yapılmasına olanak sağlıyor. TORCH, açık ve kapalı ortamda gerçek zamanlı 3D haritalama yapabilmeyi sağlayan LiDAR entegreli bir sistemdir. Sistem ile yüründüğünde etrafta bulunan objeler eş zamanlı olarak yüksek hassasiyetle haritalanabiliyor. Cihaz içinde yer alan yüksek performanslı mini mobil bilgisayar ile tüm hesaplama işlemlerini ek bir bilgisayar ya da ekran bağlamadan yürütmek mümkün.

Ürün geliştirme aşamaları

 

Yeni ürün geliştirme süreci

LEO, ülkemizde bir ilk olan TORCH haritalama sisteminin ürün geliştirme partneri olarak TULGA’yı seçti. Konsept geliştirme aşamasından imalat aşamasına kadar olan tüm süreçleri yönettiğimiz bu projeden büyük keyif aldık ve başladığımız tüm projelerde de olduğu gibi bu ürün geliştirme sürecinden yeni bilgiler edindik. Teknolojik olarak bir ilki gerçekleştiren üründe, fütüristik bir tasarım dili belirlendi. Bilim kurgu filmlerine yaraşır çizgi ve formlar taşıyan TORCH’un mekanik tasarım süreci ise yaklaşık üç ay sürdü. Mekanik tasarım aşamasında en zorlayıcı konu ise estetik formları bozmadan, konsepte en uygun 3D geometriyi oluşturmak oldu. Çalışmalarımızda tercih ettiğimiz CATIAV5 CAD yazılımı, içindeki hibrit (yüzey oluşturma / katı modelleme) modelleme unsurlarıyla bu zorlukları minimize ederek konsepte en yakın üretilebilir geometriyi geliştirmemize imkan verdi.

Üretilebilir tasarım

Konsepte en yakın geometrinin oluşturulması estetik açıdan her zaman büyük avantaj sağlar. Bunun yanında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da kalıplanabilirlik. Tabi bunun kontrolü için konstrüktör ya da modelleme yazılımının kabiliyeti tek başına yeterli değil. Tasarlanan parçaların seri üretime hazır olması için ciddi bir imalat tecrübesi de gerekiyor. Kalıp ayrım hattı, ters açı kontrolü, A ve B yüzeylerinin tayini, maçasız üretim, olası çarpılmalar, çöküntüler, gereken enjeksiyon tonajı, çapaklı baskı ya da eksik dolum, CNC işleme hataları, montaj elemanlarının uyumunun kontrolü, dar toleranslar, yeşil üretim vb. gibi onlarca değişkeni eş zamanlı olarak düşünüp tasarım sürecini yürütmek çok zor olmasa gerek 🙂

Ürünlerinize değer katın

Ürün tasarımcıları olarak fikirlerinize sadece şekil vermiyoruz. Endüstri ürünleri tasarımı ve mekanik tasarım gibi birbirinden farklı iki disiplinin dengeyle buluştuğu bir ürün geliştirme atölyesiyiz. Problemlerinizi analiz ederek ürettiğimiz çözümlerle hem kendimize hem de size kalıcı değerler kazandırıyoruz. Değişmeyen görevimiz yeni/yenilikçi ürünlerin hedefine ulaşmasına yardımcı olmaktır. Tıpkı TORCH projesinde olduğu gibi bir ürün fikrinin protototiplemesinden seri üretimine kadar olan her aşamada yenilikçi önerilerimizle bir sonraki harika projenizde çalışmaya hazırız.

İlk yorumu yaz

Cevap Yaz

E-posta adresiniz gösterilmeyecek.


*